Klä dig rätt när du ska spela fotboll

Fotboll är ett roligt sätt att få motion och träning, samtidigt som det är ett sätt att umgås och kunna förbättra sin samarbetsförmåga. Det är därför många som spelar fotboll på amatörnivå även i vuxen ålder – eller som lite mer lättsamt spelar fotboll med sina barn eller barnbarn hemma och i parken. Något som du ska tänka på när du ska spela fotboll är dock att klä dig rätt.

Välj rätt material

Till skillnad från vanliga kläder, där du främst kanske tänker på komfort och utseende, så är det för kläder ämnade för fotboll viktigt att också tänka på funktion, även om de också finns i design som tilltalar. Välj därmed helst ut dina fritidsbyxor och tröjor i ett material annat än bomull. Detta är viktigt då bomull jämfört med andra material väldigt lätt drar till sig svett, vilket både gör dem blöta och tunga, och alltså direkt olämpliga för fysiskt krävande aktivitet. Detta är särskilt viktigt att tänka på under när det är kallare ute, då blöta byxor, tröjor och underställ kyler ned dig och därmed kan bidra till att du blir förkyld.

Bra skor är också ett måste

Att stela skor anpassade för stillasittande, lätt promenad och mingel inte är det bästa till en fysisk aktivitet säger sig ju självt – det är viktigt att skaffa rätt sorts skor till fotbollen. Men även bland skor just ämnade för fotboll så finns det många olika alternativ att välja på. En av de stora faktorerna är i vilken miljö du planerar att spela fotboll. För dig som planerar att spela på en gräsplan är skor med mellanlånga dobbar det allra bästa, medan du som planerar att spela på en plan med konstgräs istället ska skaffa skor med extra förstärkning då det konstgjorda gräset annars sliter på skorna.

Även hybrider och skor för grusplan eller inomhusbruk

Det finns även hybridvarianter som klarar av spelning på bägge typerna. För dig som spelar på en grusplan rekommenderas istället skor med många mindre dobbar, vilka ger dig bättre kontakt med marken, samt med stötdämpande funktion, då grusplaner är hårdare än de av gräs. Även skor för inomhusbruk bör ha dämpande funktion för att skydda fötterna, men ska inte ha dobbar.