Från idrottsmän till superkändisar


Idrottsmän och särskilt fotbollsspelare har i alla tider betytt mycket för sina fans och tack vare sina prestationer har de erhållit en viss kändisstatus. Det har särskilt varit fallet om de har gjort bra ifrån sig under större mästerskap eller landskamper. Men i dagens läge kan en fotbollsspelares stjärnstatus jämföras med den som en stor artist eller skådespelare åtnjuter. Det skrivs lika mycket om Zlatan som det skriv om Brad Pitt. Många gånger beror det också på personen ifråga – en färgstark karaktär blir snabbt populär, såsom Maradona under sin tid. Fotbollens bad boys blir också alltid mer omskrivna än de skötsamma men lika skickliga bollkonstnärerna.

2015_uefa_super_cup_64_cropMångmiljonlöner

Bidragande orsaker till att våra fotbollsstjärnor blir så uppvaktade av paparazzi kan vara de enorma lönerna de plockar ut. Eftertraktade fotbollsspelare som Zlatan, Messi och Ronaldo har flera hundra miljoner i lön varje år, vilket resulterar i ett liv i lyx i de flesta fall. Och med jetset-livet kommer intresset från media!

Fotbollens ”bad boys”

Som nämndes ovan är det de skandalomsusade fotbollsspelarna som skapar rubriker. De blir på så sätt även ett välkommet inslag på röda mattan och får många tillfällen att visa upp sig i kändissammanhang – oavsett vilka synder de begår. Maradona blev ju inte bara känd för sin otroliga bollkänsla utan även för sitt missbruk av kokain. En annan som blivit ökänd är Luis Suarez som i närkamper bet sina motståndare. Vår egen 533px-manchester_united_v_zorya_luhansk_september_2016_08_-_zlatan_ibrahimovic_editedZlatan räknas ju lite som en ”bad boy” men det är nog mer hans attityd som retar många, för några större skandaler har han inte orsakat.

Chansen att göra en insats

Det är dock inte bara de skandalomsusade som får uppmärksamhet. Rio Ferdinand, Bobby Zamora och Mark Noble är tre stjärnor som satsat stort på att bygga ett bostadsområde för låginkomsttagare. Hela 1300 bostäder ska byggas. Det är något helt annat än de lyxfastigheter och hotell som traditionellt förknippats med fotbollsstjärnors fastighetsinvesteringar. Även Zlatan engagerar sig flitigt i välgörenhetsprojekt och till och med Suarez har för vana att engagera sig i olika välgörenhetsevents – senast för handikappade Liverpool-supportrar.